Nå som høsten kommer snikende innpå er det på tide å legge fra seg sommerpaien og si velkommen til høstpaien. Og hva er det som skriker høstpai? Eplepai!
Eplene på trærene rundt omkring er nå akkurat blitt skikkelig modne - og begynner å falle av - så det er nå perfekt å høste inn eplene og lage eplepai, eplekake, epleterter, eplpemuffins - ja you name it!
Treet i mine foreldres hage er stappfullt av deilige epler, og jeg har selvfølgelig vært på (lovlig) epleslang, hehe!
I helgen har jeg vært på sørlandet for å stenge hytten og da hadde jeg rett og slett ikke noe annet valg enn å lage eplepai - med en liten twist;)
Du trenger: (middels stor pai)
5-8 epler (kommer an på størrelsen og formen din)
Blåbær
Blåbær
3 dl Hvetemel
125 gr Smør
2 ss Vann
1 Egg
Kanel
Sukker
Sitron
Hell melet i en bollet og smuldr smøret oppi med en gaffel eller med hendene til det ser ut som gryn.
Det er litt klissete men ha god tålmodighet.
Tilsett kun 2 ss vann og elt sammen fort. Da ser den slik ut:
La deigen avkjøle i minst 1 time kjølig.
Skjær eplene i tynne skiver (uten skall) og legg det i en bolle. Hell i sukker og kanel og 1 ss sitronsaft. Dette med hvor mye sukker og kanel er veldig individuelt. Hvis eplene er søte så trengs det ikke så mye sukker. Men er eplene litt syrlige eller ikke spesielt søte blir de faktisk enda mer syrlig etter steking. Så hell i en goood mengde med sukker - og så litt til! :)
Vær sjenerøs med kanelen også.
Rull 3/4 av deigen til en fin sirkel - husk rikelig med mel.
Smør formen godt med smør i bunn og
vegger og legg deigen over. Hell i eplene og tilsett - som jeg gjorde -
også blåbær til eplene.
Rull resterende deigen til en mer
rektangulær form og skjær lange strimler. Dekk den slik som en pai skal
være, på kryss og tvers :D
Stek på 225´C på nederste rille i 30-40 min
(så følg med fra 30 min)
(så følg med fra 30 min)
Enjoy og server med vaniljesaus, vaniljeis eller aú natural!